<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: augustus 2013

donderdag 29 augustus 2013

Wortelrijst

In de Caribische keuken wordt veel rijst gegeten. Rijst vult goed, valt niet zwaar op de maag en is lang houdbaar in het warme klimaat.

De rijst wordt bereid volgens de traditionele bereidingswijze. Dus niet koken en afgieten, maar het water met de rijst laten inkoken.

Wat we in de Nederlandse keuken niet gewend zijn is om rijst te wassen. Dit is onderdeel van de traditionele bereidswijze. Het wassen van rijst heeft als doel om de vliezen van de rijst af te spoelen en om de korrels week te maken. Het wassen zorgt ervoor dat de rijstkorrels net iets fijner van smaak worden. Als ik haast heb en snel een maaltijd op tafel wil zetten, dan sla ik het wassen van de rijst ook wel eens over. Probeer het eens, de rijst wassen. Je zult versteld staan over hoe veel troebel water er van de rijst af komt.

Na het wassen wordt de rijst gekookt in een verhouding van ongeveer 1 kop rijst op 1,5 kop water. De rijst wordt gekookt tot al het water is opgenomen. Een wat ouderwetse truc, geleerd van een van mijn tantes, is het afmeten van de benodigde hoeveelheid water met je vingerkootjes. Ik weet het. Het klinkt gek, maar het werkt als een tierelier. Doe eerst de rijst in de pan. Dan steek je een vinger in de rijst. Nu giet je er net zoveel water bij. Je giet net zoveel water erbij totdat het water een vingerkootje hoger staat dan de rijst. Hoewel een wat meer accurate truc van een verhouding van 1,5 eenheid water op 1,5 eenheid rijst ook prima werkt.

Rijstkoker

Hoewel traditioneel rijst koken in een pan erg lekkere rijst oplevert, ben ik wel een mens van deze tijd en ga ook wel voor functioneel gemak. Ik heb een rijstkoker. Een geweldig apparaat die voor mij onmisbaar is. Het is zo'n simpel apparaat, maar bijzonder effectief. Je doet de rijst, water en eventueel andere ingrediënten in de rijstkoker. Zelfs de meest simpele rijstkoker heeft zowel een kookfunctie als een warmhoudfunctie. Eigenlijk wordt de rijst in een rijstkoker gestoomd. Doe de rijst in de pan van de rijstkoker, water, zout en een klein scheutje olie erbij en je hebt er geen omkijken meer naar. De rijstkoker slaat zelf af van koken naar warmhouden als de rijst klaar is. De rijst wordt warmgehouden totdat je klaar bent om te eten. Een echte aanrader.

Dit recept geeft een variatie op de traditionele witte rijst.

WortelrijstZelf toevoegen
* 2 kopjes (parboiled) rijst
* 3 kopjes water
* 3 wortels
* 1 ui
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1 eetlepel zonnebloemolie
* 1 bouillionblokje (kip of groente)
Dit is voldoende om als bijgerecht voor vier personen te serveren.

Stap 1
Was de rijst totdat het spoelwater helder wordt. Het kan zijn dat je drie of vier keer nieuw water bij de rijst moet doen. Nadat je de rijst hebt gewassen, doe je de rijst in de waterkoker of de pan. Voeg de 3 kopjes water toe. Je kunt de rijst ook ongewassen in de pan van de waterkoker doen. Ik geef er de voorkeur aan de rijst te wassen als ik wortelrijst maak.

WortelrijstStap 2
Rasp de worteltjes met een grove rasp. Snijd de ui en het sjalotje in hele kleine blokjes. Doe de groenten nu bij de rijst in de pan. Roer goed.



Stap 3
Knijp de teen knoflook uit met een knoflookpers. Doe de knoflook bij de rijst. Verkruimel het bouillionblokje boven de pan met water en doe er tot slot nog een eetlepel zonnebloemolie erbij. Roer nogmaals goed.

Wortelrijst


Stap 4
Doe de rijstkoker aan. De meeste rijstkokers hebben een geintegreerde timer. Als de rijst klaar is, springt het systeem automatisch over van de kookfunctie, naar de warmhoudfunctie. Als dat gebeurt is de wortelrijst klaar om geserveerd te worden.

Het resultaat
Om de wortelrijst mooi te serveren schep je het in een kommetje. Druk de rijst lichtjes aan. Keer de kom om op een bord en serveer de wortelrijst met gestoofd vlees of met een wokschotel.

Wortelrijst

Tip van Oma
Als je geen rijstkoker hebt, kan je deze lekkere wortelrijst ook maken. Hou dezelfde werkwijze aan. Volg de stappen tot stap 3. Maar je gebruikt dan een gewone kookpan. Breng het water als alles in de pan zit aan de kook op hoog vuur. Zodra het water kookt roer je de rijst goed om. Daarna zet je het vuur op een laag pitje. Doe een deksel op de pan en laat de rijst dan op een laag pitje verder garen. Als al het water is opgenomen is de rijst klaar. Dit moet je wel steeds controleren, want anders brandt de rijst aan. Zet daarna het vuur uit en laat de rijst in de pan met gesloten deksel nog een kwartiertje doorstomen.
De rijstkoker maakt het wel een stuk makkelijker...

Genieten maar!




Labels: , , , , , , , , , ,

Wortelrijst

In de Caribische keuken wordt veel rijst gegeten. Rijst vult goed, valt niet zwaar op de maag en is lang houdbaar in het warme klimaat.

De rijst wordt bereid volgens de traditionele bereidingswijze. Dus niet koken en afgieten, maar het water met de rijst laten inkoken.

Wat we in de Nederlandse keuken niet gewend zijn is om rijst te wassen. Dit is onderdeel van de traditionele bereidswijze. Het wassen van rijst heeft als doel om de vliezen van de rijst af te spoelen en om de korrels week te maken. Het wassen zorgt ervoor dat de rijstkorrels net iets fijner van smaak worden. Als ik haast heb en snel een maaltijd op tafel wil zetten, dan sla ik het wassen van de rijst ook wel eens over. Probeer het eens, de rijst wassen. Je zult versteld staan over hoe veel troebel water er van de rijst af komt.

Na het wassen wordt de rijst gekookt in een verhouding van ongeveer 1 kop rijst op 1,5 kop water. De rijst wordt gekookt tot al het water is opgenomen. Een wat ouderwetse truc, geleerd van een van mijn tantes, is het afmeten van de benodigde hoeveelheid water met je vingerkootjes. Ik weet het. Het klinkt gek, maar het werkt als een tierelier. Doe eerst de rijst in de pan. Dan steek je een vinger in de rijst. Nu giet je er net zoveel water bij. Je giet net zoveel water erbij totdat het water een vingerkootje hoger staat dan de rijst. Hoewel een wat meer accurate truc van een verhouding van 1,5 eenheid water op 1,5 eenheid rijst ook prima werkt.

Rijstkoker

Hoewel traditioneel rijst koken in een pan erg lekkere rijst oplevert, ben ik wel een mens van deze tijd en ga ook wel voor functioneel gemak. Ik heb een rijstkoker. Een geweldig apparaat die voor mij onmisbaar is. Het is zo'n simpel apparaat, maar bijzonder effectief. Je doet de rijst, water en eventueel andere ingrediënten in de rijstkoker. Zelfs de meest simpele rijstkoker heeft zowel een kookfunctie als een warmhoudfunctie. Eigenlijk wordt de rijst in een rijstkoker gestoomd. Doe de rijst in de pan van de rijstkoker, water, zout en een klein scheutje olie erbij en je hebt er geen omkijken meer naar. De rijstkoker slaat zelf af van koken naar warmhouden als de rijst klaar is. De rijst wordt warmgehouden totdat je klaar bent om te eten. Een echte aanrader.

Dit recept geeft een variatie op de traditionele witte rijst.

WortelrijstZelf toevoegen
* 2 kopjes (parboiled) rijst
* 3 kopjes water
* 3 wortels
* 1 ui
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1 eetlepel zonnebloemolie
* 1 bouillionblokje (kip of groente)
Dit is voldoende om als bijgerecht voor vier personen te serveren.

Stap 1
Was de rijst totdat het spoelwater helder wordt. Het kan zijn dat je drie of vier keer nieuw water bij de rijst moet doen. Nadat je de rijst hebt gewassen, doe je de rijst in de waterkoker of de pan. Voeg de 3 kopjes water toe. Je kunt de rijst ook ongewassen in de pan van de waterkoker doen. Ik geef er de voorkeur aan de rijst te wassen als ik wortelrijst maak.

WortelrijstStap 2
Rasp de worteltjes met een grove rasp. Snijd de ui en het sjalotje in hele kleine blokjes. Doe de groenten nu bij de rijst in de pan. Roer goed.



Stap 3
Knijp de teen knoflook uit met een knoflookpers. Doe de knoflook bij de rijst. Verkruimel het bouillionblokje boven de pan met water en doe er tot slot nog een eetlepel zonnebloemolie erbij. Roer nogmaals goed.

Wortelrijst


Stap 4
Doe de rijstkoker aan. De meeste rijstkokers hebben een geintegreerde timer. Als de rijst klaar is, springt het systeem automatisch over van de kookfunctie, naar de warmhoudfunctie. Als dat gebeurt is de wortelrijst klaar om geserveerd te worden.

Het resultaat
Om de wortelrijst mooi te serveren schep je het in een kommetje. Druk de rijst lichtjes aan. Keer de kom om op een bord en serveer de wortelrijst met gestoofd vlees of met een wokschotel.

Wortelrijst

Tip van Oma
Als je geen rijstkoker hebt, kan je deze lekkere wortelrijst ook maken. Hou dezelfde werkwijze aan. Volg de stappen tot stap 3. Maar je gebruikt dan een gewone kookpan. Breng het water als alles in de pan zit aan de kook op hoog vuur. Zodra het water kookt roer je de rijst goed om. Daarna zet je het vuur op een laag pitje. Doe een deksel op de pan en laat de rijst dan op een laag pitje verder garen. Als al het water is opgenomen is de rijst klaar. Dit moet je wel steeds controleren, want anders brandt de rijst aan. Zet daarna het vuur uit en laat de rijst in de pan met gesloten deksel nog een kwartiertje doorstomen.
De rijstkoker maakt het wel een stuk makkelijker...

Genieten maar!




Labels: , , , , , , , , , ,

woensdag 21 augustus 2013

Rabarbertaart

RabarbertaartEen schooltuintje in Rotterdam

Ik ben in de jaren '80 in Rotterdam opgegroeid. Het contrast met het idyllische Aruba waar ik de eerste vijf jaar van mijn leven had doorgebracht kon niet groter zijn. Mijn familie had zich gevestigd in Rotterdam-Charlois. Destijds was het een arbeiderswijk met sociale samenhang en warmte. De gebouwen en de uitstraling van de wijk herinner ik me als grauw en grijs. Het waren veel bakstenen en weinig groen. Later is het vervallen tot een Vogelaarwijk met de bijbehorende. Inmiddels is het weer behoorlijk opgeknapt.
Een echt groene wijk was het destijds in elk geval niet. Om ons als kinderen toch enigszins wat te leren over waar ons eten vandaan kwam hadden we in de vierde klas (tegenwoordig groep 6) van de basisschool een schooltuintje. Ik vond het als stadsmeisje niet altijd even leuk om met mijn handen in de grond te moeten wroeten. Dat mijn schoenen vies werden van de modder vond ik ook niet helemaal geweldig. Toen we uiteindelijk na een paar maanden worteltjes en aardappeltjes konden oogsten was ik om. Het was zo leuk om die oogst mee te huis te kunnen nemen.

Rabarbertaart
Er liep een sloot langs onze volkstuintjes. Aan de oever van die sloot groeide een indrukwekkende plant met immens grote bladen en rode stengels. De plant was bijna net zo hoog als ik. Dat was indrukwekkend voor een meisje van acht. Toen ik aan de meester vroeg wat voor plant het was, glimlachte hij. Uit zijn zak haalde hij een scherp mes tevoorschijn. Hij sneed een stengel af en gaf mij en mijn klasgenootjes allemaal een klein stukje. "Proef maar", was zijn antwoord.

Daar op dat volktuintjescomplex in Rotterdam-Charlois maakte ik voor het eerst kennis met rabarber. Ik kan me herinneren dat ik de smaak van de rabarber bijzonder en lekker vond. Of ik ooit daarna nog rabarber heb gegeten weet ik eigenlijk niet meer. Maar die herinnering van dat stukje rabarber op het schoolpleintje is me op de een of andere manier altijd bijgebleven. Ik dacht dat ik rauwe rabarber lekker vond...

Rabarbertaart

Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik in de supermarkt een tijd geleden de lange roodgroene stengels in de schappen zag liggen. Ik kocht een bundeltje. Ik had geen flauw idee wat ik er mee aan moest toen de rabarberstengels eindelijk op mijn aanrecht stonden. Daar bleven ze ook een dag of drie staan. Ik besloot dat ik er wat mee moest voordat ze zouden verpieteren. Ik sneed een stuk af en proefde. De smaak die ik me herinnerde van vroeger was toch anders. De rabarber was niet zoet, maar zurig, als een Granny Smith, maar dan met een bittere nasmaak. Het smaakte me niet zo goed. Mijn herinnering aan de lekkere rabarber uit het schooltuintje begon te vervagen. Dat vond ik niet leuk. Dat mocht niet gebeuren.

Rabarbertaart
















Ik vond dit recept op The Seaside Baker. Het is afkomstig van een Franse grootmoeder. De zoetige zure smaak die ik me herinnerde van dat schooltuintje kwam weer naar boven toen ik deze taart proefde. De herinnering was in ere hersteld.


With a special thanks to Jackie! 

Zelf toevoegen:
Rabarbertaart* 1 cup en 2 eetlepels bloem
* 3/4 theelepel bakpoeder
* snufje zout
* 2/3 cup suiker en 2 eetlepels om over de rabarber heen te strooien
* 3 eieren
* 3 eetlepels gesmolten boter
* 2 eetlepels melk
* 1 theelepel vanille-extract
* 2 cups rabarber (in dunne schijfjes gesneden) Je hebt hiervoor ongeveer 1 à 2 stengels nodig.

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °CMeng de eieren en 2/3 cup suiker in een kom tot een schuimig geheel. Voeg de gesmolten boter, vanille-extract en melk toe. Roer alles goed door.

RabarbertaartStap 2
Doe vervolgens de bakpoeder en het snufje zout erbij. Weer even goed doorroeren. Doe dan vervolgens steeds beetje bij beetje de bloem erbij in de kom. Zorg ervoor dat de bloem goed wordt opgenomen en er geen klonten ontstaan. Meng alles samen tot een glad beslag.

Stap 3
Doe het beslag in met boter een ingevette bakvorm of bekleed net als ik je bakvorm met bakpapier. Dat laatste werkt ook prima.

Stap 4
Leg de schijfjes rabarber in een mooi patroontje bovenop het beslag. Of je legt ze er willekeurig op voor een een meer rustiek effect. Besprenkel nu 2 eetlepels suiker bovenop de rabarberschijfjes.

Stap 5
Bak de cake in 30 minuten af in de oven op 180 °C. Controleer na 30 minuten met de priktest of de taart klaar is. Hiervoor prik je met een satéstokje of een mes in het midden van de cake. De cake is klaar als het satéstokje of het mes droog uit de taart komt. Is dit niet het geval, bak dan de cake nog 5 tot 10 minuten langer in de oven. Als de cake klaar is sprenkel je er een beetje poedersuiker bij om het helemaal af te maken.
Rabarbertaart

Het resultaat

Je zet vrij snel een erg smakelijke rabarbertaart op tafel. De de rabarbertaart kan als dessert worden geserveerd serveren. Het is dan is lekker om er een bolletje ijs bij te geven. Ook is het is ook een heerlijke taart gewoon op een doordeweeksedag bij een lekker kopje thee.


Rabarbertaart met aardbeiensaus










Tip van Oma:
Maak een handjevol aardbeien schoon door de kroontjes eraf te halen en af te spoelen. Pureer met een staafmixer de aardbeien samen met een eetlepel suiker (of iets meer naar je eigen smaak). En je hebt een supersnelle aardbeiensaus om bij deze rabarbertaart te serveren.

Genieten maar!








Labels: , , , , , , , ,

Rabarbertaart

RabarbertaartEen schooltuintje in Rotterdam

Ik ben in de jaren '80 in Rotterdam opgegroeid. Het contrast met het idyllische Aruba waar ik de eerste vijf jaar van mijn leven had doorgebracht kon niet groter zijn. Mijn familie had zich gevestigd in Rotterdam-Charlois. Destijds was het een arbeiderswijk met sociale samenhang en warmte. De gebouwen en de uitstraling van de wijk herinner ik me als grauw en grijs. Het waren veel bakstenen en weinig groen. Later is het vervallen tot een Vogelaarwijk met de bijbehorende. Inmiddels is het weer behoorlijk opgeknapt.
Een echt groene wijk was het destijds in elk geval niet. Om ons als kinderen toch enigszins wat te leren over waar ons eten vandaan kwam hadden we in de vierde klas (tegenwoordig groep 6) van de basisschool een schooltuintje. Ik vond het als stadsmeisje niet altijd even leuk om met mijn handen in de grond te moeten wroeten. Dat mijn schoenen vies werden van de modder vond ik ook niet helemaal geweldig. Toen we uiteindelijk na een paar maanden worteltjes en aardappeltjes konden oogsten was ik om. Het was zo leuk om die oogst mee te huis te kunnen nemen.

Rabarbertaart
Er liep een sloot langs onze volkstuintjes. Aan de oever van die sloot groeide een indrukwekkende plant met immens grote bladen en rode stengels. De plant was bijna net zo hoog als ik. Dat was indrukwekkend voor een meisje van acht. Toen ik aan de meester vroeg wat voor plant het was, glimlachte hij. Uit zijn zak haalde hij een scherp mes tevoorschijn. Hij sneed een stengel af en gaf mij en mijn klasgenootjes allemaal een klein stukje. "Proef maar", was zijn antwoord.

Daar op dat volktuintjescomplex in Rotterdam-Charlois maakte ik voor het eerst kennis met rabarber. Ik kan me herinneren dat ik de smaak van de rabarber bijzonder en lekker vond. Of ik ooit daarna nog rabarber heb gegeten weet ik eigenlijk niet meer. Maar die herinnering van dat stukje rabarber op het schoolpleintje is me op de een of andere manier altijd bijgebleven. Ik dacht dat ik rauwe rabarber lekker vond...

Rabarbertaart

Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik in de supermarkt een tijd geleden de lange roodgroene stengels in de schappen zag liggen. Ik kocht een bundeltje. Ik had geen flauw idee wat ik er mee aan moest toen de rabarberstengels eindelijk op mijn aanrecht stonden. Daar bleven ze ook een dag of drie staan. Ik besloot dat ik er wat mee moest voordat ze zouden verpieteren. Ik sneed een stuk af en proefde. De smaak die ik me herinnerde van vroeger was toch anders. De rabarber was niet zoet, maar zurig, als een Granny Smith, maar dan met een bittere nasmaak. Het smaakte me niet zo goed. Mijn herinnering aan de lekkere rabarber uit het schooltuintje begon te vervagen. Dat vond ik niet leuk. Dat mocht niet gebeuren.

Rabarbertaart
















Ik vond dit recept op The Seaside Baker. Het is afkomstig van een Franse grootmoeder. De zoetige zure smaak die ik me herinnerde van dat schooltuintje kwam weer naar boven toen ik deze taart proefde. De herinnering was in ere hersteld.


With a special thanks to Jackie! 

Zelf toevoegen:
Rabarbertaart* 1 cup en 2 eetlepels bloem
* 3/4 theelepel bakpoeder
* snufje zout
* 2/3 cup suiker en 2 eetlepels om over de rabarber heen te strooien
* 3 eieren
* 3 eetlepels gesmolten boter
* 2 eetlepels melk
* 1 theelepel vanille-extract
* 2 cups rabarber (in dunne schijfjes gesneden) Je hebt hiervoor ongeveer 1 à 2 stengels nodig.

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °CMeng de eieren en 2/3 cup suiker in een kom tot een schuimig geheel. Voeg de gesmolten boter, vanille-extract en melk toe. Roer alles goed door.

RabarbertaartStap 2
Doe vervolgens de bakpoeder en het snufje zout erbij. Weer even goed doorroeren. Doe dan vervolgens steeds beetje bij beetje de bloem erbij in de kom. Zorg ervoor dat de bloem goed wordt opgenomen en er geen klonten ontstaan. Meng alles samen tot een glad beslag.

Stap 3
Doe het beslag in met boter een ingevette bakvorm of bekleed net als ik je bakvorm met bakpapier. Dat laatste werkt ook prima.

Stap 4
Leg de schijfjes rabarber in een mooi patroontje bovenop het beslag. Of je legt ze er willekeurig op voor een een meer rustiek effect. Besprenkel nu 2 eetlepels suiker bovenop de rabarberschijfjes.

Stap 5
Bak de cake in 30 minuten af in de oven op 180 °C. Controleer na 30 minuten met de priktest of de taart klaar is. Hiervoor prik je met een satéstokje of een mes in het midden van de cake. De cake is klaar als het satéstokje of het mes droog uit de taart komt. Is dit niet het geval, bak dan de cake nog 5 tot 10 minuten langer in de oven. Als de cake klaar is sprenkel je er een beetje poedersuiker bij om het helemaal af te maken.
Rabarbertaart

Het resultaat

Je zet vrij snel een erg smakelijke rabarbertaart op tafel. De de rabarbertaart kan als dessert worden geserveerd serveren. Het is dan is lekker om er een bolletje ijs bij te geven. Ook is het is ook een heerlijke taart gewoon op een doordeweeksedag bij een lekker kopje thee.


Rabarbertaart met aardbeiensaus










Tip van Oma:
Maak een handjevol aardbeien schoon door de kroontjes eraf te halen en af te spoelen. Pureer met een staafmixer de aardbeien samen met een eetlepel suiker (of iets meer naar je eigen smaak). En je hebt een supersnelle aardbeiensaus om bij deze rabarbertaart te serveren.

Genieten maar!








Labels: , , , , , , , ,