<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Speculaaskruiden zelf maken

woensdag 10 oktober 2012

Speculaaskruiden zelf maken


Hier is het dan! Zoals beloofd!  Het recept om zelf speculaaskruiden te maken.
Nou ja, zelf maken? Zelf mengen in elk geval. In mijn vorige post heb je al kunnen lezen wat een geweldige geurbeleving het is om dit mengseltje zelf te maken. Het is jammer dat via deze blog alleen je zichtzintuig wordt geactiveerd. Je zou het eens moeten proberen om het te beleven.

Als een gerecht pittig smaakt roepen we: "O, wat is dit pittig gekruid zeg!". Maar het zijn niet alleen de kruiden, of misschien juist niet de kruiden die een gerecht pittig maken. Het zijn de specerijen die we gebruiken. Wat is nu het verschil tussen specerijen en kruiden?

Kruiden
Kruiden zijn planten, waarvan alleen de blaadjes (en soms groene stengels) worden gebruikt om eten te bereiden.

Ik heb zelf in mijn vensterbank een bescheiden kruidentuintje in bloempotjes. Rozemarijn, Munt, Selderij, Bieslook, Peterselie, Salie, Basilicum en Marjolein. Marjolein is familie van de oregano. Het is wat sterker van smaak en ook een sterkere plant. Echte groene vingers heb ik niet, maar ik ben heel lief voor deze plantjes en ze zijn ook lief voor mij, want ze doen het goed.

Kruiden smaken vers geplukt het allerlekkerst en dan geven ze ook meer smaak af. Kruiden zijn dus de groene blaadjes en stengels van planten die gebruikt worden om eten smaakt te geven. Kruiden hebben we hier in Europa altijd al gebruikt en gekend in de keuken. 

Specerijen
De meeste planten die gebruikt worden om specerijen van te maken groeien in warmere tropische klimaten. Voor specerijen kunnen alle delen van een plant in aanmerking komen. De bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vrucht bast of wortels.  Denk hierbij aan kruidnagels (bloemknoppen), saffraan (meeldraden), koriander (zaadjes), kaneel (bast) en peper (vrucht). Kruiden gebruik je het best als ze erg vers zijn. Maar specerijen, die worden krachtiger en sterker van geur als ze gedroogd zijn. Speculaaskruiden, kerrie, kipkruiden zijn niet meer dan een mengeling van specerijen. Met een assortiment aan verschillende kruiden en specerijen in je kast kun je op deze manier zelf allerlei smakensensaties in brouwen die passen bij je eigen smaak.
Peper, kaneel, nootmuskaat
We kopen specerijen meestal als ze al gemalen zijn. Maar specerijen verliezen aroma bij het maalproces. Je kunt tegenwoordig (breed en goedkoper assortiment is te vinden in Surinaamse of Turkse supermarkten) ook specerijen in hun oorspronkelijke vorm kopen.
Maar het is een tijdrovend klusje om ze zelf met een vijzel heel fijn te malen. Het is een aromatisch meditatief werkje, overigens wel de moeite waard om het een keer te proberen.



Nu genoeg gebrabbel en op naar die speculaaskruiden!. Ehm...eigenlijk dus speculaasspecerijen...wat heb je nodig?


Zelf toevoegen:

- 30 gram kaneel
- 10 gram nootmuskaat
- 5 gram anijszaad
- 10 gram kruidnagel
- 5 gram witte peper
- 5 gram korianderzaad

 

Stap 1. Als je de uitdaging aandurft om zelf verse specerijen te gaan vermalen met een vijzel, dan kun je nu aan de slag. Ik heb de eerste keer de kruidnagels helemaal zelf vermalen, dat duurde wel even een uurtje.

Stap 2:
Als je alles vermalen hebt, ga je per ingrediënt de specerijen afwegen. Je hebt hier wel een weegschaal bij nodig. Om dit echt nauwkeurig te doen, raad ik je het gebruik van een elektrische weegschaal ook de grammen weegt. Ehm...voor ik het vergeet als je niet zelf gaat malen met een vijzel, dan moeten alle specerijen wel tevoren gemalen zijn. Een kaneelstokje die uit een pepernoot uitsteekt is niet echt de bedoeling.

Stap 3:
Meng nu alles door elkaar. Om de geursensatie te beleven kan je het beste glazen potje gebruiken met een dekseltje. Begin dan met de volgorde zoals de ingrediënten hierboven ook zijn opgesomd. Eerst kaneel, dan de nootmuskaat. Doe nu het deksel erop en schud flink door elkaar. Als je nu het deksel eraf haalt voor de volgende toevoeging, dan begin je de geuren te ervaren. Voeg weer de volgende specerij toe tot je alles gemengd hebt. Beetje bij beetje ontstaat die heerlijke kenmerkende geur van speculaas en je neus weet niet wat hij meemaakt!

Stap 4:
Je bent klaar en je hebt nu zelfgemaakte speculaaskruiden. Je kunt de speculaaskruiden gebruiken om nu zelf te gaan bakken speculaaskoeken, kruidnoten, ontbijtkoek en eigenlijk alle recepten die vragen om speculaaskruiden.

Psstt...Oma's geheimpje:

Voeg voor een shot extra pit ongeveer 1 gram gemberpoeder aan je mengsel en voor een absolute spicekick ook 3 gram kardemompoeder...








Labels: , , , , , , ,

3 reacties:

Op 14 september 2013 om 08:59 , Blogger Sara zei...

Leuke post! Ga vandaag maar eens een poging wagen om speculaaskruiden te maken :)

 
Op 16 september 2013 om 21:33 , Blogger Unknown zei...

Hoi Sara,

Ben benieuwd naar je bevindingen. Ik heb vorig een jampotje vol met speculaaskruiden gemaakt in het najaar. Ik heb er veel speculaasjes en kruidnootjes mee kunnen bakken. Het leuke is dat je gewoon lekker bezig bent de kruiden en het mengseltje zelf maakt.
Veel plezier met het brouwen ;-)

Groet
Alesig

 
Op 4 november 2013 om 16:01 , Blogger harry te riele zei...

Dank voor je handleiding. Nu spulletjes inkopen om aan de gang te gaan. Gisterenavond zelf speculaas gemaakt, met Spice Island kruiden/specerijmengsel, maar ik vind de smaak te vlak blijven. Benieuwd waar het aan ligt. H.

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage